Bratstva i jedinstva 89

Posetite nas

Provera vida i određivanje naočara i sočiva

Pregled vida

Jedan od najvažnijih pregleda. Svet oftalmologije upravo ovde počinje. Prvo i najčešće što pacijent primeti su smetnje u vidu. To je i razlog odlaska na pregled očiju. Naočari i sočiva su očna pomagala koja nam omogućavaju  jasniji vid i kvalitetniji život. Dobro je poznata činjenica da preko 90% informacija koje dobijamo stiže do nas preko očiju.

Nejasan i mutan vid nas čini uznemirenim i nervoznim. Dobro određene naočari ili sočiva rešavaju ovaj problem u najvećem broju slučajeva.

Pregled vida je posebno važan za decu, jer se vid razvija do 6. g. života. Nekorigovana vidna anomalija (dalekovidost, astigmatizam i kratkovidost) može da bude razlog za slabovidost.

Kontaktna sočiva

Važan period je i oko 45.g. kada počinju da se javljaju smetnje u vidu na blizinu, tj. “ruke nam postaju“ kratke, udaljavamo predmete, tražimo više svetla da bi smo videli da čitamo, da vidimo slova na mobilnom telefonu i  radimo na kompjuteru.

Kontaktna sočiva su u upotrebi već više decenija i ne treba ih izbegavati. Dobro određena sočiva i pacijent koji je obučen da pravilno koristi sočiva mogu da budu veoma dobro rešenje za sve vrste refrakcionih anomalija. “crveno oko“ je pojam koji se često koristi za različita stanja u oftalmologiji. Razlog za crveno oko može da bude obična infekcija, alergijska manifestacija, često zanemaren sindrom suvog oka ali i znak mnogo ozbiljijih oboljenja oka kao što je na primer glaukom. Crveno oko ne treba da se leči kupovinom kapi u apoteci- neophodan je pregled oftalmologa.

Katarakta

Katarkta (u narodu poznata kao mrena) je takođe česta prepreka za dobar vid.

Katarakta je u stvari zamućeno sočivo i ukoliko su drugi delovi oka zdravi uklanjanjem zamućenog sočiva i ugradnjom sočiva od dobrih, pouzdanih materjala vid može u potpunosti da se vrati operacijom katarakte koja je jedna od najčešćih operacija uopšte.

glaukom

Glaukom

Glaukom je ustvari bolest očnog nerva koja ukoliko se ne prepozna i ne leči na vreme može da dovede do trajnog gubitka vida. Najčešći faktor rizika za glaukom je povišen očni pritisak. Nasledni faktor, dijabetes, kardiovaskularna oboljenja, druge bolesti oka, operacijeoka kao i upotreba nekih lekova takođe mogu da dovedu do glaukoma. Glaukom obično u početku ne daje skoro nikakve simptome pa je potrebno preventivno misliti i o ovoj očnoj bolesti koja može da se javi od samog rođenja pa do najstarijeg životnog doba.

Akutni glaukom  međutim jeste bolan, i predstavlja jedno od najhitnijih stanja u oftalmologiji. Praćen je jakim bolovima, slabim vidom, glavoboljom, mučninom i povraćanjem. Nažalost pacijenti sa aklutnim glaukomom često završavaju u Urgentnom centru, gube dragoceno vreme na pregled neurologa i snimanja glave. Vreme je ovde bitan faktor za spašavanje vida.

Sindrom suvog oka

Mrežnjača oka (retina) je fina mreža receptora, nerava i krvnih sudova na kojoj se formira slika koja se dalje preko očnog nerva prenosi do mozga gde je i centar za vid. Mrežnjača može da bude mesto mnogih bolesti oka od naslednih, preko metaboličkih (kao što je šećerna bolest), infektivnih i drugih bolesti. Najčešće bolesti retine su dijabetična retinopatija i biolest makule  – degeneracija makule (žute mrlje). Savremena oftalmologija svakodnevno  napreduje u lečenju ovih bolesti upotrebom lekova, lasera Ili operativnim lečenjima.

Sindom suvog oka je veoma čest. Veoma je neprijatan, jer pacijent oseća iritaciju, ima osećaj peska u očima nelagodnost koja ga ometa u svakodnevnom životu. Suvo oko je često praćeno smetnjama u vidu, crvenilom ali i paradoksalno pojačanim suzenjem. Razlozi za suvo oko su mnogostruki. Suvo oko je podložno infekcijama i treba ga dijagnotikovati i lečiti, jer može da dovede do ozbiljnijih posledica koje mogu da ugroze vid. Faktori životne sredine, upotreba nekih internističkih lekova kao i reumatizam su česti uzroci  sindoma suvog oka.